Alanya

Tyrkiet er efterhånden ved at blive danske rejsendes foretrukne rejsemål, kun overgået af Spanien. Og ja, Tyrkiet har virkelig meget at byde på. De fleste danskere tager til rejsemålene ved Middelhavet, og der er mange gode muligheder der. Jeg har selv besøgt Alanya og Marmaris ved den tyrkiske middelhavskyst, og det har været to gode oplevelser. Ligeledes har jeg besøgt den fantastiske og kaotiske tyrkiske storby Istanbul og den for os danskere lidt ukendte badeby Erdek.

Min første tur til det tyrkiske gik til Alanya. Det var som at rejse ind i en anden verden, med fremmedartede sanseindtryk. Når der blev kaldt til bøn, den eksotiske mad, gadesælgere, den høflighed og venlighed, var noget helt nyt for mig.

Alanya Foto admin

Alanya (Foto admin)

En dag var jeg som sædvanlig ude at gå en tur i byen. Jeg var i udkanten af byen. Pludselig blev det et forfærdeligt uvejr, det lynede og tordnede, og det ganske enkelt stod ned i stænger. Jeg havde heldigvis medbragt en tynd regnjakke, men den kunne ikke holde til de regnmængder, så jeg krøb i ly op af en husmur. Pludselig blev en dør åbnet, og jeg blev trukket ind i et hus. Først blev jeg lidt forskrækket, men det var en venlig og smilende mand. Han kunne kun lidt engelsk, men vi fik da en hyggelig samtale og konen serverede te og kager. En god oplevelse som fortæller noget om den tyrkiske mentalitet. Gad vide om dette kunne være foregået Danmark?

Optræk til uvejr 1 Foto admin

Optræk til uvejr 1 (Foto admin)

Optræk til uvejr 2 Foto admin

Optræk til uvejr 2 (Foto admin)

Og så kom uvejret Foto admin

Og så kom uvejret (Foto admin)

Og så kom der vand i spandevis Foto admin

Og så kom der vand i spandevis (Foto admin)

Fakta

Der er ca. 130.000 indbyggere i Alanya by. Turisme og landbrug er hovederhvervene. Der eksempelvis ca. 7 mio overnatninger i byen.

En anelse historie

De første bosættelser er dateret til 20.000 f.Kr. Byen har faktisk en ret så omfattende og spændende historie, som jeg kunne bruge meget tid, og ikke mindst sider på.

Havnen har gennem tiderne været en vigtig forbindelse til omverdenen, med handel til Arabien og Nordafrika. Alanya har været under skiftende herredømme inden den blev en del af det ottomanske rige i 1471.

Forsk selv lidt i historien, den er ret så spændende.

Strandene

Kleopatra-stranden er den mest populær strand i Alanya, den er dog ikke speciel børnevenlig, da der bliver hurtigt dybt. Stranden er opkaldt efter den legendariske egyptiske dronning Kleopatra. Hun fik Alanya foræret af sin elsker, den romerske general Markus Antonius, bl.a. fordi hun i Alanya området kunne hente tømmer til at opbygge sin flåde.

En absolut børnevenlig strand er Belediye Plaji. Her skal du vade langt ud før vandet når dig til navlen. Her er også en legeplads til ungerne.

Skildpaddestranden eller Dogu Halk Plaji er også en rimelig strand. Her kommer havskildpadderne op og begraver deres æg. Rederne bliver dog afmærket, da der bliver passet godt på denne truede dyreart.

Alanya foto admin

Alanya (foto admin)

Klima

Alanya har typisk Middelhavs klima. I forårsmånederne kan der være noget køligt om aftenen. Bedste rejsemåneder er april, maj, juni og lidt af juli. August kan være en ren stegeovn, så denne måned kan ikke anbefales. September og oktober er også gode rejsemåneder.

Sygesikring

Vær opmærksom på at du hverken kan bruge det blå eller gule sygesikringsbevis i Tyrkiet. Hvis du ikke har en rejseforsikring i forbindelse med din indboforsikring, bør du anskaffe en. Ofte er det billigst at få den med i din indboforsikring.

Vaccinationer

Seruminstituttet anbefaler at du bliver vaccineret mod stivkrampe, difteri og smitsom leverbetændelse(Hepatitis A). Disse oplysninger er fra april 2013. tjek for nye informationer på ssi.dk, hvor de har de seneste opdateringer.

Dyr og andet kryb

Jeg er normalt meget plaget af myg. Hvis der er en klump på 100 mennsker og en myg, kan jeg være sikker på at det er mig som bliver stukket. I Alanya var jeg dog ikke plaget af disse irriterende små irriterende kryb.

En dag lå jeg ved poolen og smådøsede lidt, da jeg pludselig vågnede ved en forfærdelig skrigen. Det viste sig at være en skorpion så også ville nyde det gode vejr. Den var lidt for tæt på mig, så jeg greb en sandal og smaskede den, hvilket gjorde mig ret så populær.

Der er skorpioner, slanger og andet kryb, som du skal være forsigtig i omgangen med. Bliver du bidt eller stukket søg straks læge.

Indkvartering/mad og drikke/transport

Også denne gang havde jeg valgt en lejlighed, da jeg jo mener at det er rart med køkkenfaciiteter, og ikke mindst det uundværlige køleskab. Denne gang brugte jeg nu ikke køkkenet rasende meget, undtagen til at lave lidt morgenmad, og lave en sandwich til turen. Jeg skulle jo prøve det tyrkiske køkken.

I receptionen var der en flink gut som havde arbejde en del år i Danmark, så han gav mig en masse gode råd bl.a. til valg af restauranter. Han sagde, at jeg skulle holde mig fra de fine restauranter, da de ikke der serverede rigtig tyrkisk mad, men en mellemting til ære for turisterne. Jeg skulle bare holde øje med, hvor der var en masse tyrkere, og manden havde selvfølgelig ret, jeg fik noget vidunderligt mad, som jeg indtog på ret så små steder. Det skal siges at der just ikke var de store forkromede menuer eller spisekort, og der var visse sproglige problemer, men fik da serveret noget spiseligt hver gang. Hvad det så var jeg spiste, tja, det er så spørgsmålet.

Tyrkiet er just ikke det mest kendte vinland, men deres vine har faktisk vundet internationale priser. Gå på opdagelse, og find den vin du godt kan lide. Specielt vin fra Pamukkale området er af god kvalitet, efter min smag. Hvis du er til øl, prøv Efes Pilsen, som er en udmærket. Dansk øl kan også købes, da der er et dansk bryggeri i Izmir

På mange hoteller er der mulighed for all inclusive. Det vil jeg absolut ikke anbefale. Der er efterhånden for mange eksempler på madforgiftning, specielt på de tyrkiske destinationer. Jeg kan godt se, at hvis man rejser med evige sultne teenagere, er det en god løsning. Hvis du vælger det alligevel, så brug sund fornuft og vær forsigtig.

Det hotel jeg havnede på lå 8 km. uden for Alanya, hvilket var lidt upraktisk, men den venlige receptionist fortalte mig at jeg bare skulle stille mig ud til vejen og stige på en dolmus, en minibus. Som fragtede mig ind til byen for små penge. Denne transportform benyttede jeg mig meget af, og kan helt klart anbefales. Ellers kan du også benytte busser, som for det meste er ret så komfortable.

Dolmus, et godt og billigt transportmiddel. Foto admin

Dolmus, et godt og billigt transportmiddel. (Foto admin)

Ativiteter/udflugter

Der er et væld af udflugtsmuligheder i området, men da jeg kun havde en uge holdt jeg mig til området tæt på Alanya, hvor der er rigeligt at se på. Hvem siger at man absolut skal fare omkring og se en hel masse. Ferie handler altså om at slappe af og få nye sanseindtryk.

Havnen

Gå en tur på havneområdet, hvor der en del restauranter, barer og diskoteker i flere etager. Om aftenen er det her det sker, og der sker meget indtil 03:00. Hvis du vil feste til den lyse morgen, er der diskoteker uden for byen som har åbent til den lyse morgen. Der er gratis bustransport fra havnen til diskotekerne uden for byen.

Om du er til den ene eller anden slags musik, live eller tyrkisk musik, kan du helt sikker finde det i havneområdet.

Alanyas store moske

Jeg havde aldrig før været i en moske. Den venlige receptionist forklarede at jeg skulle have skjorte og lange bukser på, stille skoene udenfor, og se om der var en der kunne fortælle mig lidt om Islam og de mange ritualer. Jeg koblede mig på et rejseselskab, og fik et interessant foredrag om Islam.  Et besøg i denne moske kan absolut anbefales. Kvinder skal huske at dække hår, skuldre og knæ.

Moske foto admin

Moske (foto admin)

Fæstningen

Er du frisk på en lille rask travetur, så gå op til fæstningen, det tager ca. en time, der er dog mulighed for at hoppe på en bus eller tage en taxa. Du kan tage en god vej derop eller en lidt knoldet sti som kun er en veltrænet bjergged værdig, så jeg tog den gode vej. Turen er nu ikke specielt anstrengende, men husk praktiske sko, solhat og en dunk vand eller to. Efter en god times travetur nåede jeg toppen, og der ventede mig en overdådig udsigt over Alanya området. Gå lidt omkring og se på Tyrkiets bedst bevarede fæstning. Drøm dig tilbage til fæstningens storhedstid, brug din fantasi.

Tyrkisk bad Hamam

Hvis du er til wellness og har et par timer tilovers skal du prøve et tyrkisk bad, det er en speciel og fremmedartet oplevelse. Du kommer ud som et helt nyt menneske, og ikke mindst ren. Tyrkerne undrer sig meget over vores brug af badekar, hvor som de siger, bader i sit eget skidt.

Mavedans

Jeg tog til en tyrkisk aften, hvor den stod på tyrkiske specialiteter, og ikke mindst mavedans. Det kan varmt anbefales. Både mad og dans var godt.

Smidig mavedanser Foto admin

Smidig mavedanser (Foto admin)

Mavedans  Foto admin

Mavedans Foto admin

Pamukkale

Hvis du har god tid, er Pamukkale eller Bomuldsbjerget, et meget populært og imponerende udflugtsmål, har jeg fået fortalt, mens andre er knap så begejstret. Jeg har endnu ikke fået besøgt det hvide bjerg, da det kræver mindst en overnatning, da det er placeret ca. 400 km. fra Alanya. Transport tid er ca. 6 timer, så det er ikke bare en lille udflugt. Nå, men jeg har set det fra oven ved indflyvningen til lufthavnen.

Leje af bil og MC

Planlæg dine udflugter hjemmefra, frem for at købe de dyre udflugter hos rejseudbyderne. Pas på hvor du lejer din bil. Bestil den hjemmefra. Priserne varierer lidt af årstiden, men i juni/juli skal du betale fra 300-400 kr. + brændstof for den mindste bil.

Prisen på MC er ca. det halve. En offroader er en praktisk ting, da du med den kan køre på selv de værste gedestier.

Pas lidt på i trafikken, og undgå at køre om aftenen. Selvom de fleste tyrkere er hensynsfulde trafikkanter, ved de nu godt hvad hornet skal bruges til.

Indkøb/marked

Du vil få en masse gode tilbud på billige mærkevarer, men pas på, d det rimelig ofte er piratkopier. Det kan i sidste ende blive en dyr fornøjelse (se huskeliste og nyheder).

En anden billig fornøjelse, hvis du altså ikke lader dig lokke af et godt tilbud, er markedet i Alanya en god oplevelse. Her finder du frugt, grønt, krydderier, tasker og en masse andre spændende tog sager. Besøg markedet om fredagen (ved dolmus holdepladsen), hvor der kommer folk fra nær og fjern med deres produkter. Det forventes at du ikke betaler den forlangte pris, men du skal handle om den. Det er faktisk ret så underholdende at iagttage eller deltage i. Priserne er i danske øjne rimelige. På trods af at jeg absolut intet skulle købe, kom jeg alligevel hjem med en yderst lækker skindjakke, til det halve af hvad den ville koste i Danmark. Du kan også købe ægte tæpper, men her skal du virkelig passe på, da du kan blive alvorligt snydt. Besøg alligevel en tæppeforretning og se de mange flotte mønstre og motiver.

Evaluering

Alanya har virkelig meget at byde på. Rene strande, god mad og gode indkøbsmuligheder af mange forskellige ting og sager. Specielt læder produkter og tæpper kan du finde i god kvalitet. Hotellerne er af god standard, dog kan du være uheldig, hvis du vælger det forkerte rejseselskab. Undersøg på nettet inden du bestiller din rejse.

Af en eller anden grund har jeg kun besøgt Alanya denne ene gang. Var ellers godt tilfreds med mit korte ophold der. En uge er ganske enkelt ikke nok. Det eneste jeg havde at brokke mig over var den lange bustur fra lufthavnen til Alanya, men du får da set lidt af landskabet, hvis det ellers er lyst. Nå ja, så var der jo lige det med afstand til centrum. Der var ret så øde der hvor jeg boede. Vil jo gerne se og iagttage mennesker når jeg er på ferie.