Marmaris

Nå, det var ved at være ferietid, og hvor skulle jeg så rejse hen denne gang. For rejse ville jeg. Den danske sommer er som en julefrokost i afholdsforeningen – der er langt mellem snapsene, (og masser af vand), hvis man overhovedet får en.

Gode isolerede badvige (Foto admin)
Gode isolerede badvige (Foto admin)

Jeg havde jo været i Tyrkiet en gang, nærmere bestemt Alanya, og havde fået et ganske godt indtryk af landet og dets indbyggere. Tyrkiet er jo et stort land, så jeg ville prøve et andet rejsemål. Jeg fandt ud af at Marmeris så interessant ud, så jeg bestemte mig for dette rejsemål. Sidste gang var jeg kun af sted i en uge, og det er ganske enkelt for kort tid, specielt med den lange bustur fra lufthavnen. Jeg plejede at være af sted i 2 uger, men denne gang ville jeg prøve 3 uger, hvilket viste sig at være en god beslutning. Senere er jeg begyndt at rejse 3-4 uger, det er passende, så får man ikke stress på ferien. Du kan nå at slappe af, tage på udflugter, lære de lokale lidt at kende, og skabe gode kontakter.

Busturen til Marmaris

Det var en flot, men lang bustur til Marmaris. Marmaris er omkranset af store skove, så det var et flot syn som mødte mig. Det er en ulempe med en så laaang bustur. Når man er landet på destinationen vil man helst frem til sit hotel så hurtigt som overhovedet muligt. Der var da også en del utålmodige børn som ikke brød sig om turen, men der var da tid til en vandpause, for der var ret så lunt i juli måned.

Gå en tur langs vandet (Foto admin)
Gå en tur langs vandet (Foto admin)

Indkvarteringen

Denne gang havde jeg ikke valgt at rejse uspecificeret, som ellers er en god og billig måde at rejse på. Så jeg havde bestilt en lille god lejlighed med et veludstyret spisekøkken og ikke mindst et køleskab som du ikke kan undvære i de varme måneder. Atter en gang valgte jeg et kompleks uden, hverken pension, bar eller restaurant, men jeg kunne benytte nabohotellets faciliteter, men det var nu mest baren jeg benyttede, da jeg godt kan lide selv at lave mad eller spise lidt forskellige steder.

Der har på det sidste været mange kedelige historier om fordærvet mad i ”All inclusive”, så hold jer væk fra dette ellers udmærkede tilbud. Ellers spis med omtanke, pas på med skaldyr i varmen og is.

Klima

Der er en god og stabil sommer fra maj til oktober, men specielt i maj og oktober kan det regne ret så kraftigt. Hvis du ikke er til meget varme skal du undgå august og juli, da der kan blive trykkende varmt, så er det rart med køleskabet. Det brugte jeg til at stikke hovedet ind i på varme dage.

Fakta om Marmaris

Der bor ca. 30.000 i byen, men i højsæsonen er der lige omkring 250.000. Terrænet omring den dejlige by er ret så kuperet.

Så er vi højt oppe (foto admin)
Så er vi højt oppe (foto admin)

 

Strandene

Der er en del gode strande i Marmaris og omegn, men de er godt belagte, og ikke helt børnevenlige. Hvis du vover dig udenfor byen kan du finde nogle ret så gode og brede strande. Stranden i Icmeler har nogle fantastiske omgivelser, den er et yndet aftenudflugtsmål. Sandet er dog lidt groft. For børnefamilier er Turunc genial, da vandet her er ret lavt. Eneste ulempe er at solen går ned bag stranden, så du får en kort badedag, men det gør jo ikke noget, sol skal du nok få.

Pæn strand (foto admin)
Pæn strand (foto admin)

 

MYG!!

Byen er ret så plaget af dette lille stikkende væsen, så der kører af og til biler rundt og sprøjter for dette irriterende væsen, men jeg var forberedt. Havde købt et middel på apoteket som virker rimeligt godt. Ellers kan du købe et væld af midler mod kræene. Jeg ved ikke hvorfor, men hvis jeg står blandt 100 mennesker, og der er en myg, kan jeg være sikker på at den nok skal finde mig.

 

Transportmiddel

Jeg valgte denne gang at leje en offroader, en lille god 250 ccm. Som virkelig kunne køre på selv de værste gedestier. På denne måde kan du komme, hvor der ikke er så mange andre turister. Normalt ville jeg leje mig en cykel, men der var for varmt.

Kør en lille tur, og du får den ene flotte udsigt efter den anden (Foto admin)
Kør en lille tur, og du får den ene flotte udsigt efter den anden (Foto admin)

Sikkerhed

Man må sige er der ikke er meget at være bange for i Marmaris, politiet passer godt på turisterne. I de tre uger jeg var der oplevede jeg ikke ballade. Politiet er effektivt, hvilket jeg oplevede en aften. Jeg var blevet gode venner med hotelejeren fra nabohotellet. Hver aften gik jeg en lille tur ned i byen, og vi havde den aftale at jeg tog hans post med hen til posthuset. En aften kom jeg gående. En butiksejer var ved at lukke og gøre rent. Han smed en spand vand ud af døren, og den snittede mig en lille smule. Han kom ud og undskyldte og beklagede, men det havde en patruljevogn også set, så de kom med horn og lygter. De spurgte om der var sket noget, om jeg ville anmelde butiksejeren, hvilket jeg selvfølgelig ikke ville, da der ikke var sket det store. Den stakkels butiksejer fik en eftertrykkelig skideballe, og blev hevet med ind i butikken, hvad der skete der, kan jeg kun gisne om.

Mine oplevelser

Jeg tog hver aften en sodavand på nabohotellet, hvor jeg efterhånden blev gode venner med ejeren af hotellet. Han havde kun finske gæster, som just ikke var rasende gode til engelsk. Den første dag jeg var i baren, snakkede jeg med en finsk familie. Manden var flink og meget talende på et næsten uforståeligt engelsk. Han præsenterede kone, barn og som han sagde, ”mother outlaw” jeg forsøgte at forklare at det hedder altså ”in law” og at det andet betyder fredløs altså en forbryder. Det nægtede han at tro på, for det havde han fået at vide af en ven som er lærer. Nå, men det viste sig at de forstod svensk, så jeg fungerede nu som oversætter for den hårdt prøvede hoteldirektør. Utroligt at den finske skole er blandt verdens bedste, i hvert fald i PISA undersøgelserne.

En lille strand i Marmaris (foto admin)
En lille strand i Marmaris (foto admin)

Når man er et sted i længere tid bliver man hilst på og inviteret på gratis te. Specielt en restaurant, hvor jeg spiste et par gange, blev jeg gode venner med et par tjenere. Vi gik lidt i byen sammen, men ikke mindst spillede vi fodbold om aftenen eller nærmere midnat, da der ellers var for varmt. Vi spillede for det meste mod guiderne og vandt for det meste, da guiderne var ”trætte”.

Man skal ikke være bange for at rejse alene, og tro man kommer til at kede sig. Man møder altid nogle flinke mennesker

Udflugter

Der er mange gode udflugtsmuligheder. Jeg lejede jo en lille god motorcykel, så jeg fik stykket en lille udflugt på benene med hjælp fra den flinke hoteldirektør. Han ringede lidt omkring, så havde jeg tre gratis overnatninger i små byer i omegnen. Så det var bare af sted. Jeg fik virkelig set mig omkring, og fik set nogle hyggelige små byer. Boede på hoteller som just ikke havde den højeste standart, men menneskene var søde og rare, og maden, det var guf, og ikke turist mad, som der serveres på mange restauranter i Marmaris. Jeg fik indtaget nogle liter mælk, da maden til tider var ret så stærk, men velsmagende og tilberedt med kærlig hånd. Jeg fandt en masse maleriske badestrande, hvor man kunne være helt uforstyrret, det er fordelen med en offroader, den kan køre overalt. Jeg var blevet anbefalet at tage en tur til Turgutköy vandfaldet, da der skulle være ret så smukt. Vandfaldet var nu ikke særligt stort, men omgivelserne er ganske enkelt fantastiske

Flotte omgivelser (foto admin)
Flotte omgivelser (foto admin)

Hvis du lejer bil og selv planlægger dine udflugter skal du passe på vejene, som nogle steder er ret så smalle.

Der er et væld af udflugtsmuligheder. Jeg var ude at sejle to gange, og det skal du ikke snyde dig selv for. Jeg var også en tur på Rhodos. Det kan du læse om andet steds på huskogrejs.dk. Der er et væld af sejlture, så hop du bare på en båd. Du kan købe ture gennem dit rejseselskab eller gå ned til havnen og undersøge de mange muligheder, hvilket også for det meste er billigere.

Der er også et bade land, Atlantis Waterpark, hvor der er forskellige rutsjebaner og andre narrestreger. Der er også et børneland til de mindste. Jeg foretrækker nu den ægte vare, og desuden går der jyde i mig. Hvorfor betale et par hundrede kroner, når du har godt badevand gratis?

Du kan også tage en tur til Pamukkale, men det er en halv lang tur, og der er delte meninger om dette naturfænomen. De fleste jeg har talt med, er blevet vildt skuffet, da de mener at det er for turistet. En jeg talte med sagde også at det var alt for lang en tur, og man bliver gennet af sted som en flok får. Hvis man skal se Pamukkale vil jeg foreslå at du selv arrangerer turen med en overnatning eller to, for der er alligevel lidt over 200 km op til dette flotte sted.

Hvis du er til wellness skal du prøve et tyrkisk bad/Hamam. Her bliver du dampet, badet og skurret. Afsluttende med en god oliemassage, prøv det, det er en oplevelse i sig selv.

Nu skal man jo også huske at ferie handler om at slappe af og have det rart og ikke farte omkring. Man kan jo også bare blive i byen, kigge på mennesker og dase den på stranden.

Restauranter

Der er et væld af forskellige restauranter, men ægte tyrkisk mad finder du for det meste ikke i turistbyerne, men gode steder kan du finde. På mange hjemmesider og i rejseguides nævnes ofte restauranter, men når jeg har prøvet dem, er jeg for det meste blevet skuffet, så find dit private madtempel. Kig efter hvor de lokale spiser. På havnefronten kan du finde specielt gode fiskerestauranter, Nil faldt i min smag, men smag og behag er jo ikke ens. Hold dig væk fra ”All inklusive” da maden der for det mest hverken er fugl eller fisk. Ligeledes er der efterhånden for mange beretninger om madforgiftning, og det er ikke meget ved at tilbringe sin ferie på wc’et. Har prøvet det, og det er der ikke meget sjov ved.

Natteliv

Hvis du vil ud at more dig en aften, er der såmænd nok at vælge imellem, lige fra den kæmpe store natklub, Arena, som kan rumme 4000 mennesker, til mere intime spillesteder med folkemusik eller flotte shows med drag queens. Der er også et friluftsdiskotek for de lidt yngre, nemlig Backstreet, hvor der virkelig er gang i den, men priserne derinde er just ikke i småtingsafdelingen.

Shopping

Som andre steder i Tyrkiet er tøj og sko meget billigt. Du kan også typisk købe mærkevarer billigt, men her skal du passe på, da det ofte er kopivarer, som kan komme til at koste dig dyrt i den sidste ende. Husk altid at få kvittering på dine køb. Prøv den lokale honning som byen er kendt for. Smykker og andet tingeltangel kan også købes til rimelige priser. Marmaris har også et marked hver torsdag, hvor der sælges lidt af hvert, det sjoveste ved markeder er at iagttage når der pruttes om prisen, det er et fantastisk skuespil.

Evaluering

Marmaris er virkelig et sted som jeg på det varmeste kan anbefale. Byen er ikke så stor, og omgivelserne er fantastiske. Jeg vil til enhver tid foretrække Marmaris frem for Alanya. Marmaris har altså mere at byde på. Et sted som jeg måske kunne finde på at rejse til igen, men der er jo så mange muligheder nu om dage, og flybilletterne er jo ikke dyre, så ud at opleve verden.

 

Hyggelig bugt, har leget lidt med lys og blænde (foto admin)
Hyggelig bugt, har leget lidt med lys og blænde (foto admin)