Konen kunne pludselig få en uges ferie i marts måned, så vi undersøgte, hvor vi kunne komme hen og der måtte også gerne være bare lidt varme, efter en grim vinter, som ingen ende ville tage. Jeg havde aldrig før været på de Kanariske Øer. Konen havde en gang været på Gran Canaria, men der var for koldt, så vi blev enige om at vælge Tenerife, som jeg havde hørt meget godt om. Jeg var blevet anbefalet Playa de las Americas, da der ofte er lidt varmere end Santa Cruz, hvor det kan finde på at regne, og regn mente vi ikke lige var noget for os. Der er rigeligt af det i Danmark. Vi fik bestilt en pakkerejse til en fornuftig pris, var ellers i gang med at undersøge flybilletter og privat leje af feriebolig, men det kunne vi ikke få til at hænge sammen tidsmæssigt.
Husk solcreme til den bare mave
Indkvartering
Vi valgte som næsten altid en lejlighed, da vi gerne vi have et køleskab. Min søde kone har det med at skulle have lidt natmad, så er det jo praktisk med lidt køkkenfaciliteter og ikke mindst køleskabet til lidt mad og kolde drikke, – ellers skal man bare rende nede i baren hele tiden, og de har jo ikke døgnåbent. Der var dog ikke udstyr til at lave en tre retters – men ok udstyret. Det var en god lejlighed i et noget slidt kompleks, men der var en god balkon, hvor der både var sol, skygge og duen Frederik, som vi døbte den.
Fakta om Tenerife
Øen, som er af vulkansk oprindelse, ligger ca. 300 km ud fra den afrikanske kyst. Det er den største af de Kanariske Øer. Der bor ca. 900.000 mennesker på øen, og arealet er 2057 km², hvilket er 1000 km² mindre end Fyn, og så har de ikke H C Andersens Hus, men et noget bedre klima. Det højeste punkt er Teide på 3718 meter, som er en vulkan, noget højere end Frøbjerg Bavnehøj på 131 meter som er Fyns højeste punkt. Der kommer ca. 5,5 mio. turister til øen om året, hvilket er et par stykker mere end Fyn. Turisme er øens hovederhverv, men der er også industri, fiskeri og landbrug. Der bliver eksporteret en del landbrugsprodukter, hvor den lækre Canarie-banan er den vigtigste eksportvare.
Vulkanen Teide
Lidt historie
De Kanariske Øer har været beboet i ca. 40.000 år. Øerne blev dog først for alvor beboet for ca., 5000 år siden. Gauancherne, øernes urbefolkning, regner man med kom til øerne for ca. 2500 år siden. Der er lidt delte meninger om, hvor de kom fra. Spanierne vælger den teori, at de var vikinger, da det var høje og blonde mennesker, mens det er nærliggende at tro de kom fra Nordafrika hvor berberne kan være blonde og høje. Den teori er Spanierne ikke vilde med, da eksempelvis Marokko måske kunne få den gode idé at øerne tilhører dem. Det har helt sikkert ikke været vikinger, da de ellers ville have bygget skibe. Idyllen på øerne stoppede da spanierne startede den blodige erobring i 1402, den varede i ca. 100 år. I denne periode blev urbefolkningen formindsket, ikke kun fordi de blev dræbt i oprøret mod de spanske tropper, men mest fordi spanierne bragte sygdomme med sig som guancherne ikke havde opbygget et immunforsvar imod. Øerne lå centralt i forhold til de gamle skibsruter til det nye land, Amerika, hvorfra spanierne bragte store rigdomme tilbage til Europa. Fra 1704-1706 var Tenerife plaget af vulkanudbrud, hvilket resulterede i en stor udvandring og en mindre aktivitet på øerne. Efter 1858 kom der lidt gang i øerne igen, da der blev etableret frihavne på øerne. Der blev indført selvstyre på øerne i 1982, som er opdelt i to regioner med to hovedstæder, nemlig Las Palmas og Santa Cruz, hvor Parlamentet har sæde.
Øerne har faktisk en spændende og blodig historie, naturkatastrofer, – lige en opskrift på en Hollywood film. Prøve selv at studere den, den er ret så omfattende. Jeg havde lidt svært ved at stoppe, men har da fået et par punkter med.
Klima og solcreme
Tenerife har et yderst behageligt klima hele året rundt. Vintermånederne kan dog være lidt kølige og våde. Vi var der i marts og havde dagtemperaturer på 25-28 grader. Aftenerne var et par gange lidt kølige, så husk en trøje. En ting mere du skal huske – solcreme. Vi havde ikke regnet med at skulle anvende solcreme, men solen stod så højt på himlen. Første dag vi var ude at gå en tur, gik der ikke ret lang tid før vi kunne mærke at der var knald på solen, så vi måtte op med muldvarpeskindet, og ind at købe en spandfuld solcreme, som blev flittigt brugt. Vi måtte også købe en blokker til min næse, da den hurtigt blev mega rød, – og det var ikke pga. for højt et alkoholindtag. Husk også solhat.
Aftenstemnig
Mad og drikke
I det område, hvor vi boede, var der et væld af forskellige restauranter. Vi fik da prøvet en del af dem, men der var nu ikke nogle af dem der fik de små engle til at synge. Mætte blev vi dog, så der var ikke brug for en hotdog fra pølsevognen, – så nu heller ikke nogen pølsevogn. Den bedste og billigste restaurant var en kinesisk en af slagsen, men man kan hurtigt blive træt af al den friture. Vinen fra Tenerife er faktisk udmærket, – prøv den, og bliv overrasket. Jeg havde ikke hørt om vin fra Tenerife, men det viser sig at der har været dyrket vin på øen i lidt over 500 år, afbrudt af en periode, hvor der havde været et fælt vulkanudbrud. Kør selv ud og besøg en af de lokale vingårde eller det bedste – tag med på en guidet tur, for vingårdene er rundhåndede med smagsprøver.
Aktiviteter
Jeg havde i vanlig stil mine løbesko med, og fandt da også ud af at man ikke skulle løbe om eftermiddagen, men vente til omkring solnedgang.
Der findes også nogle gode golfbaner i området, specielt Golf Costa Adeje er et besøg værd. Banen er anlagt i en gammel bananplantage. Det bedste ved denne bane er nok udsigten som er fantastisk. Der er udsigt ud over havet og til La Gomera. Banen bliver brugt på Europa Touren.
Golf Las Americas er mere overskuelig og lidt tættere på ferieområderne, og til en mere rimelig pris – 75 €, alt efter årstid.
En tredje bane er Abama Golf, som skulle være en fantastisk bane, men her skal du virkelig punge ud, hvis du vil gå en runde. Prisen for Green-fee er på ca. 200 €, men så får du lov til at spille med de rige og de smukke. Banen er anlagt på en bjergside med en højdeforskel på 237 meter fra 1. til 18. hul.
Vil du hellere spille tennis er der gode muligheder for dette.
Er du dykker er der også muligheder for gode oplevelser. Du kan bl.a. komme på en tur, hvor du kan dykke med havskildpadder. Der er også et væld af udflugtsture på vandet, lige fra glasbundsbåde eller hvad med en ubådstur? Du kan også besøge naboøen La Gomera, som skulle være en naturperle.
Hvis du er til flot natur, godt kan lide at fotografere og er i god form, skulle du tage en tur til den lille maleriske by Masca, som ligger ca. 40 km fra Playa de la Américas. Vejen dertil tager sin tid, da du skal igennem kløfter, hårnålesving, og snoede veje. Den lille by med ca. 100 indbyggere har ikke altid været en turist magnet, men det er den blevet nu, og det er ikke så mærkeligt. Hvis du er i god form, har gode sko og en vanddunk, kan du gå en fantastisk tur ned til den Masca vigen, som i gamle dage husede pirater. Det tager ca. 3 timer at vade derned, men du fortryder det ikke. Du skal dog lige huske på at der også er en tur tilbage, og den tager lidt længere tid. Der er mulighed for at tage en båd til Los Gigantes, hvilket kan anbefales.
Du kan også se pyramider på Tenerife i Güimars Arkæoligiske Park. Her er 6 menneskeskabte pyramider bygget af lavasten. Der har været en del teorier om pyramidernes formål, og norske Thor Heyerdal troede på at de religiøse byggerier. Nyere forskning har dog vist at de er fra 1800 tallet, og det er bønder der har bygget dem, for at komme af med de sten, som blev hugget ud, i forbindelse med at lave terrasser til landbrug.
Nyere forskning har dog vist, at de er bygget af bønder i 1800-tallet, som manglede et sted til at komme af med lavasten efter udgravninger af terasser til landbrug.
Hvis du befinder dig på Tenerife i Påske-ugen, må du endelig ikke gå glip af de mange farverige optog der er i mange byer. I San San Cristóbal de La Laguna, kan du se det kutteklædte broderskab vade gennem byen i absolut stilhed.
Efter alle de seværdigheder, skal der fyldes lidt energi på tanken, og det kan du passende gøre på øens eneste Michelin restaurant M.B., som du finder i Abama resortet. Det er den baskiske stjernekok Martin Berasategui, som regerer i køkkenet. Hvis du finder på at spise der, så husk den store tegnebog, da du sikkert skal op med ca. 120 euro pr. næse.
Der er meget andet at kigge på. Lej en bil og find dit private paradis eller bare slap af i de lokale omgivelser.
Du kan også komme højt op og nyde udsigten fra Teides top, næsten, men det sidste stykke er med tovbane, og det er ikke lige noget for mig.
Fællesnæveren for det væld at udflugter der er på programmet, er at de forlanger ublu priser. Arranger selv dine udflugter hjemmefra, lej en bil eller et andet transportmiddel. Du kan jo også bare gå lidt omkring og kigge på mennesker eller sæt dig på en bænk og nyd udsigten. Så i vanlig stil tog vi ikke med på nogle af udflugterne, da vi kom på Tenerife for at slappe af og få lidt sol på den vinterhvide krop. Alt for mange stresser på deres ferie og får ikke stresset af.
Strandene eller mangel på samme
Tenerife udmærker sig ved at ikke have mange gode sandstrande, det er faktisk den af de Kanariske Øer, som har færrest sandstrande. Så hvad naturen ikke har skabt, må man jo lave selv. Der er blevet pumpet sand op fra havbunden og hentet sand fra Sahara. Playa de las Teresitas udmærker sig ved at være verdens største kunstige strand med sand fra Sahara. Det arbejdes på at lave flere sandstrande på øen. Vi benyttede nu ikke de ellers pæne og rene strande i området rasende meget, men et par timer blev det dog til.
En af de kunstige strande
Shopping
Der er gode indkøbsmuligheder i Playa de las Americas. Min kone finder altid op til flere skobutikker, hvor hun forsyner sig mere end rigeligt. Hun kan ordet sko på utallige sprog. Tit og ofte har vi problemer med at have det hele med hjem. da jeg nævnte at Imelda Marcos havde 2700 par sko, sagde den søde bare: ”Amatør”. Jeg fik da købt et par bukser, ”zip off bukser”, hvor man kan lyne benene af, praktisk med de lidt kølige aftener. Elektronik kan også købes til rimelige priser
Natteliv
Hvis du er en festabe, er der et væld af muligheder, lige fra diskoteket ”Den glade Viking”, hvor der er skandinavisk personale, til Kabuga som har et mere modent publikum og danseorkestrer som spiller live. En af de mest populære barer på øen er Monkey Beach, hvor de rige unge og smukke boltrer sig, hvilket du kan se på priserne.
Husk trøjen til de lidt kølige aftener
Vores gåture
Playa de las Americas er et lidt for turistet område, så vi vadede rimelig ofte ud til Los Christianos, hvor der faktisk bor mennesker hele året rundt. Specielt den gamle bykerne er altså ret så hyggelig, der er mere miljø og atmosfære. Her er der gode restauranter med en fantastisk udsigt over havet. denne by kan klart anbefales, hvis du vil have en rolig ferie i rustikke omgivelser, men der er som i så mange andre feriebyer også rock i synagogen i højsæsonen.
Hygge i Los Christianos
Ejendomsmægler
Hvis du vil lidt rundt og kigge uden det koster dig en krone, kan du altid få en ejendomsmægler til at køre dig lidt omkring. Vi blev ret så vilde med klimaet, og tænkte om vi ikke skulle investere i en feriebolig, så vi fandt en lokal ejendomsmægler. Det viste sig dog at han var russer, – og musikker. Han havde deltager i det russiske og tyske Melodi Gran Prix, så vi fik snakket lidt musik. Han viste os nogle lejligheder, men priserne var lidt for pebrede, hvilket de generelt er på Tenerife. Vi havde dog et par gode timer med den flinke russer, men blev enige om, at hvis vi en gang skulle købe en feriebolig, så er det nok bedst på fastlandet, hvor priserne også er mere moderate. Der er jo også det, at der kan komme et vulkanudbrud, og så er det nok ikke så let at slippe væk fra en ø.
Månen vender forkert
Evaluering
Jeg kan helt klart anbefale Tenerife, nok mest på grund af det lækre klima. Her bliver der aldrig for varmt, dog er der lidt kølige aftener, da vi var der i marts. Priserne er rimelige, du kan nemt finde en rimelig restaurant med rimelige priser, da der er et væld af dem, og derfor stor konkurrence. Priserne på rejserne er for det mest i den lidt dyrere ende, men vi fandt en afbudsrejse, som der altid er, hvis du har is i maven. Du skal være opmærksom på at det regner mere på Nordtenerife, altså Santa Cruz, hvor der også er charterrejser til.
Hvis jeg skulle derned igen, og det er ikke umuligt, ville jeg nok selv arrangere turen, finde en god lille lejlighed eller byhus, uden for turistområderne i en lille hyggelig by, og bestille billet hos et af lavprisselskaberne.