Island

Min søde kone skulle til en konference på Island, og hun spurgte om jeg ville med, hmmm, det skulle jeg da lige tænke over. Da jeg fortalte min gode kollega om at jeg måske skulle en lille tur på Island, blev han helt fjern og drømmende i blikket, hvorefter han gav mig et mindre foredrag om Island. Han nærmest truede mig til at tage af sted, så det måtte jeg så hellere. Et par småting havde han dog glemt i sin romantisering. Nå, af sted kom vi, og jeg gentager… Vi bliver ikke afhentet i lufthavnen af limousine, og nej vi bor ikke på luksushotel (det skulle man ellers tro med de priser), får heller ikke luksusmiddage. Jeg skal betale ved kasse 1. Heller ikke den afsluttende middag, hvor det er god skik at ægtefæller deltager er gratis (den var hulens dyr).

Vi kom godt af sted, og flyveturen havde jeg til forandring ikke noget at brokke mig over. Der var god plads, hvilket er rart. Ofte føler jeg mig godt klemt og generet af de mennesker der absolut skal læne deres sæde helt tilbage, Nu skal det nævnes, at jeg ikke just tilhører de mindste, hverken i højde eller drøjde. Min kone er derimod en lille spirrevip, så hun har sjældent problemer med plads.

Island 2008, en synkende skude. (foto admin)

Island 2008, en synkende skude. (foto admin)

 

Ankomst og indkvartering

Fra Keflavik, hvor man lander, kom vi på en lufthavnsbus, som kørte direkte til vores hotel. Turen tager ca. 1 time, og koster ca. 50 danske kroner. Normalt plejer vi at have en lejlighed, men kunne denne gang ikke finde den rigtige, så vi fandt et hotel der var centralt placeret i Reykjavik. Vi blev indkvarteret i et værelse ud til en baggård, i delvis kælderplan, hvilket på sin vis var godt nok, men udsigten var yderst begrænset. En ulempe mere, var at det var et yndet tissested, som foregik op af vore vinduer. Dette var vi noget utilfreds med, så vi fik et andet værelse uden bøvl, det lå på 2. sal, så havde vi da elimineret tisse problemet. Pæne og enkle værelser, til en pæn pris. Og så til vejret…

Klima

Vi var der sidst i maj, og da vi ankom, sidst på aftenen var det stadig lyst, hvilket det er hele natten. Men det var hundekoldt og blæsende. Jeg havde ikke medbragt hverken hue eller handsker, så mine første indkøb var disse to på Island uundværlige beklædningsgenstande. Ikke så underligt at de islændinge jeg mødte på gaden så sure og sammenbidte ud med det barske klima. En anden mulighed var måske den dårlige islandske økonomi.

Det var ret så fedt med de lyse nætter, det er en oplevelse værd, undtagen når man skal sove.

Klimaet er på trods af den høje nordlige placering ret så mildt, hvilket skyldes den lune Golfstrøm (kloge hoveder siger at den flytter sydpå, gad vide om Island bliver til et iset land)? Om sommeren er max temperaturene omkring de 15 grader. Så det er helt klart i de lune måneder man skal besøge øen.

Lidt historie

Man regner med at øen blev opdaget af irerne, men de fik aldrig den store historiske betydning for øen. Nordmændene satte sig på øen i det 9ende århundrede. Specielt var der en større udvandring, under en slem norsk konge. Svenskere og danskere er også udvandret til øen.

Island var under Danmark fra 1380-1918. Der blev indført selvstyre fra 1874. Fra 1918 var Island i union med Danmark, men fra 17/6 1944 blev Island en selvstændig republik.

Hvis du er interesseret i forholdene i gammel tid, er sagaerne god læsning.

Lidt fakta om Island

Øen har ca. 320.000 indbyggere og et areal på 103.001 km², sammenlignet er Danmarks areal 43.098 km². Hovedstaden er Reykjavik, hvor der med forstæder næsten bor 200.000, så man må sige at der er god plads til de øvrige indbyggere på øen. Øen er Europas tyndest befolkede land.

Hovederhverv var før i tiden fiskeri, men nu om dage er det overhalet af softwareudvikling og bioteknologi. Turismen er også en vigtig indtægtskilde. Dog udgør fiskeri ca. 40 % af eksportindtægterne, men beskæftiger kun ca. 7 % af arbejdsstyrken.

Øen er en parlamentarisk republik. Den lovgivende forsamling hedder Altinget.

Altinget og domkirken. (foto admin)

Altinget og domkirken. (foto admin)

På trods af den minimale befolkning klarer Island sig godt i håndbold, specielt sølvmedaljen ved OL 2008 må siges at være imponerende

Naturkræfter

På Island er der kraftig seismisk og vulkansk aktivitet. Jordskælv er almindelige. Af og til er der vulkanudbrud. Lige nu rumler den største vulkan Hekla, hvis den går i udbrud kan den påvirke flytrafikken, som Eyjafjallajökull gjorde i 2010. Der er mulighed for at komme på guidede ture til vulkanerne. Jeg holder mig nu helst væk fra disse mægtige naturkræfter.

Jordskælv omtales til sidst i artiklen, for det skulle vi da også komme mærke lidt til.

Udflugter

Der er mange udflugtsmuligheder, men da jeg kun havde kort tid på øen, valgte jeg området i Reykjaviks nærhed. Jeg fik vadet en del rundt i byen. Specielt centrum er hyggelig ellers er den øvrige by på det jævne. Huse bygget i en form for stålplader som ofte var dårligt vedligeholdt.

Jeg havde på forhånd planlagt at jeg ville på hvalsafari, da der udgår en del både fra havnen. Jeg har kun set den lille danske hval, og de store hvaler fik jeg heller ikke denne gang at se, det blæste simpelthen for meget til at jeg kunne få tilpas udbytte af en sådan tur. Dog skulle der rig mulighed for at se en del forskellige hvalarter. Prisen for en tur på 3 timer er ca. 400 kr., altså danske.

Nationalmuseet i Reykjavik er også et besøg værd. Jeg deltog i en guidet rundtur, og det var mægtigt interessant. Husk at slukke din mobiltelefon under besøget, det gjorde jeg ikke. Mens guiden talte om da Island blev udråbt til republik ringede min mobil. Nu var problemet at jeg havde en lidt sjov ringetone som sagde: ”her er det Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, så tag dog din telefon”. Jeg fik et meget olmt blik fra den islandske guide, mens de andre morede sig kosteligt. Jeg blev vist lidt rød i hovedet. Men besøg museet, hvis du er interesseret i historie.

Vi tog en guidet tur til Thingvalla, Geyser og Gullfoss. Dette var en god oplevelse, hvor vi så den barske islandske natur. Først kom vi til:

Thingvalla

Første stop på turen var den fantastiske Thingvalla slette, hvor vi vadede lidt rundt. Sletten er virkelig et flot syn, og da vejret artede sig rimeligt, var der en god udsigt over sletten. En ting der undrede mig var den stilhed der var på stedet. På trods af det rimelige vejr hørte jeg ikke en eneste fugl pippe, måske kunne de mærke at et jordskælv var under vejs.

Thingvalla (foto admin)

Thingvalla (foto admin)

Thingvalla (foto admin)

Thingvalla (foto admin)

 

Thingvalla var stedet, hvor Altinget etableredes i år 930. Her blev tvister afgjort, og nye love vedtaget på ægte demokratisk vis.

Man kan her dykke mellem de to kontinentplader. Det anses for at være et af verdens bedste steder at dykke. Der arrangeres dykkerture til unikke sted.

Geysir

Så gik turen gennem det særprægede landskab til Geysir Nationalpark, hvor vi så gejserne springe i op til 20 meters højde, virkeligt et imponerende syn. Det er virkelig en oplevelse værd, men hold dig på behørig afstand, da vandet er mellem 90 og 128 grader varmt.

Imponerende ikke? (foyo admin)

Imponerende ikke? (foyo admin)

Gullfoss

Så gik turen til Gullfoss, det mest berømte vandfald på Island. Nu viste vejret sig fra sin gode side, og temperaturen steg til 15 grader, hedebølge. Vandfaldet Gullfoss er et imponerende syn. Der løber ca. 100 kubikmeter vand gennem vandfaldet pr. sekund. Der var på et tidspunkt planer om at vandfaldet skulle udnyttes til el produktion, men det blev heldigvis forhindret, og området er i dag fredet.

Gullfoss (foto admin)

Gullfoss (foto admin)

Husk regnjakke og praktiske sko. Nå ja, regnjakken har man altid i nærheden, når du rejser på Island.

På hjemvejen så vi nogle store drivhuse, hvor der blev dyrket eksotiske frugter. Varmt vand kan de jo pumpe op fra undergrunden, så det må være en billig produktion.

Gullfoss (foto admin)

Gullfoss (foto admin)

Den blå lagune

Med de mange muligheder for naturoplevelser er det lidt underligt at ”den blå lagune” er det mest besøgte turistmål på Island. ”Den blå lagune” er nemlig kunstigt skabt. Det er overskudsvand fra et termisk kraftværk. Vandet har en temperatur på ca. 37 grader, er bakteriedræbende og har en helbredende virkning på visse hudsygdomme. Dog skal man være forsigtig, hvis du har hjerte-karsygdomme og visse lungelidelser med at hoppe i dammen.

Heste

Der er rige muligheder for at komme ud at ride på de dejlige islandske heste, og ja, det er en hest og IKKE en pony. Mine første erfaringer med de dejlige dyr, er fra da jeg var en stor knægt. På nabo gården, hvor min kammerat boede, havde de en del heste, de fleste var nogle store vilde bæster, som jeg holdt mig pænt på afstand af, men de have en lille sød islænder Bine. Den kastede jeg min kærlighed på, aede den og fodrede den med gulerødder, En dag spurgte min kammerat om jeg ikke snart skulle prøve at ride, hvilket jeg var helt med på. Jeg fik frit valg mellem alle heste, og valgte selvfølgelig min gode ven Bine. Min kammerat, som altid skulle føre sig frem valgte den vildeste af hingstene. Vi fik dem sadlet, Bine uden problemer, mens hingsten hoppede og dansede. Vi sjoskede stille og roligt ud på en skovsti, så tog pokker ved hingsten, den for afsted som en raket. Bine satte også tempoet op, men det var i ophøjet islandsk ro den tøltede hen af skovstien. Den lille hest havde styr over retning osv. Så jeg kunne stille og roligt nyde naturen uden indgriben, mens min kammerat klamrede sig til det arrige bæst. Morale, hvis du vil ride, altid en islænder, det er et godt bekendtskab.

Lystfiskeri

Er du til lystfiskeri, har du på Island noget helt fantastisk fiske vand, specielt hvis du vil have en laks på krogen, er her rige muligheder. Da jeg var på Island, havde Eric Clapton lige været på en lille fisketur til 100.000 danske kroner om dagen. Nogle steder er det dyrt at komme på laksefiskeri, mens det til overkommelige priser i de mindre berømte elve. Hvis du medbringer dit eget udstyr skal det desinficeres. Der er mulighed for at leje udstyr, så slipper du for en masse bøvl.

Mad og drikke

Vi var på Island i 2008, og da var krisen endnu ikke indtruffet, men den kom 4 måneder efter vi havde været der (oktober 2008), og jeg afviser på det kraftigste min skyld i den. Derfor var der ret så høje priser på næsten alt. Da vi boede på hotel var jeg nødsaget til at spise ude, og det var ret så dyrt, Vi fandt dog nogle gode restauranter til rimelige priser, og en sandwich biks til min frokost. Jeg savnede virkelig en lejlighed med køkken, hvor vi kunne bikse en frokost og aftensmad sammen. Vi havde dog et lille køleskab som vi tømte for div. alkoholiske drikkevarer og fik det fyldt med pålæg så jeg kunne lave en madpakke til mine mange vadeture.

Lammekød og fisk kan anbefales.

Hjemrejsen.

Efter en lille uge på Island var det nu tid til hjemrejsen, arbejdet derhjemme truede. En uge er ganske enkelt ikke nok, da øen har meget at byde på, hvis man er det store naturmenneske.

Nå, men turen til lufthavnen gik uden problemer. Vi blev læsset på flyet. Jeg undrede mig over at flyet rystede en del. Jeg tænkte, at det nok var de ujævne islandske startbaner, men pludselig hørte jeg svagt, at kaptajnen sagde hurtig afgang, Kabinepersonalet skyndte sig at få sig sat, og flyet ræsede over startbanen og kom meget hurtigt op. Det undrede mig en del, men tænkte ellers ikke mere over det, før vi kom hjem. Da jeg kom hjem tjekkede jeg som altid nyhederne, og nu forstod jeg bedre, hvorfor luftskipperen havde så travlt med at komme i luften. De viste sig at da vi skulle til at lette, havde der været et jordskælv på 6,3 ret tæt på lufthavnen. Det hotel vi havde boet på havde også fået en del mindre skader, så vi kom da af sted i rette tid.

Jeg ved nu ikke om jeg vil besøge øen igen. Naturen er speciel, men barsk. Jeg er nu mere til varme og palmer. Ok, jeg så palmer på Island, men det var i et af de mange drivhuse.

 

Der er lukket for kommentarer.