Pisa

Vi var i Firenze, og ville på en lille endagstur, så derfor valgte vi at tage toget til den berømte by Pisa (en tur på ca 100 km). Det er nok mest en gang byggesjusk som byen er mest kendt for i Danmark, nemlig det skæve tårn. Efter en hyggelig togtur, på lidt over en time, gennem det toscanske landskab kom vi til Pisa.

Byggesjusk af værste skuffe (Foto admin)
Byggesjusk af værste skuffe (Foto admin)

Byen ligger ved floden Arno og der er ca. 90.000 indbyggere. Byen er kendt helt tilbage fra 400 fkr, hvor den var en vigtig etruskisk havneby. Op igennem tiden udviklede byen sig til en vigtig og rig handelsby. Pisa blev senere indlemmet under Firenze, indtil Italiens samling i 1860.

Vi gik fra stationen ned til den gamle bydel som virkelig er et besøg værd. Mange fine gamle og velholdte huse. Et utal af restauranter, butikker og souvenirbutikker med skrammel made in China, som så meget andet nu om dage.

Vi kunne se på turiststrømmen at vi nærmede os dagens skæve højdepunkt, men inden da fandt vi en lille hyggelig restaurant, hvor vi indtog en forsinket frokost. Man spiser godt i Toscana, og til rimelige priser. Mine bedste kulinariske smagsoplevelser har jeg oplevet i Toscana, det er nærmest smagseksplosioner. Det skal opleves. Efter veloverstået frokost gik turen så til tårnet.

Vi trådte ind på ”Piazza die Miracoli”, hvor vi også så dåbskapellet og den imponerende domkirke, som i øvrigt også er en smule skæv. Vores interesse handlede dog om verdens mest berømte byggesjusk, nemlig det skæve tårn. Årsagen til at tårnet hælder, er byggesjusk af værste skuffe. Tårnets fundament er fejlberegnet, derfor hælder tårnet. Det opdagede man allerede 4 år efter man startede opførelsen (1173) af tårnet. Arbejdet stod stille i ca 100 år. Tårnet stod endelig færdigt i 1350. Gennem tiden er tårnet blevet mere og mere skævt. Man har dog gennem de sidste 20 år fået det rettet lidt op igen. Gad vide om det byggesjusk som i dag sker i Danmark kan blive stående lige så længe.

Og det sædvanlige motiv, hvor det skal se ud som om du støtter tårnet med en hånd. (foto admin)
Og det sædvanlige motiv, hvor det skal se ud som om du støtter tårnet med en hånd. (foto admin)

Vi havde ikke mulighed for at komme op i tårnet, da der foregik renoveringsarbejde. Så sparede vi de 35 euro. Efter at vi havde beundret kirken, og de andre imponerende bygninger på pladsen, gik vi ned mod floden. Der er mange maleriske huse og hyggelige restauranter. Byen er velholdt og fyldt med turister.

Der foretages jævnligt renoveringer af det gamle tårn (foto admin)
Der foretages jævnligt renoveringer af det gamle tårn (foto admin)

Efter en halv dag i Pisa tog vi toget tilbage til Firenze. En halv dag i Pisa er ganske enkelt for kort tid, hvis man skal nå alle seværdighederne (og der er mange) og opleve byen. Det er helt sikkert en by jeg gerne vender tilbage til