Spanien vs Gibraltar

Der er just ikke varme følelser mellem Spanien og den britiske kronkoloni. Så hvis du havde tænkt dig at besøge den 6,5 km² store kronkoloni skal du nok ikke tage bilen, da der kan være kæmpe køer, med en ventetid til op på 7 timer, og det er der ikke meget ved i varmen. Spanierne har nemlig intensiveret grænsekontrollen, og det er fuldt lovligt, da Gibraltar ikke er medlem af Schengen samarbejdet.

Gibraltar er også mistænkt for at huse selskaber der ikke har helt rent mel i posen, og borgere som har hus i Spanien, men ikke er registreret der. Ligeledes mistænker Spanierne kronkolonien for omfattende smugling af cigaretter, hvilket der godt kan være noget om, da der bliver solgt 30 mio. cigaretter til de ca. 30.000 indbyggere. Hvis de virkelig ryger som meget, må der være en konstant tåge, da hver indbygger i så fald ryger 467 cigarretter om dagen, så skal der godt nok speedryges.

Spanien vil nu indføre et grænsegebyr på 50 €, hvilket de engelske myndigheder er mere en sure over. Det er som de to naboer driller lidt hinanden, ren mobning. For kronkolonien dumpede 70 betonklodser i havet ud for Gibraltar, hvilket de spanske myndigheder tolker som ren chikane, dels for de spanske fiskere, og dels for de spanske patruljebåde.

Gibraltar, som blev overdraget til Storbritannien i 1713, har gennem mange år været en torn i øjet på Spanien. Der har gentagne gange været folkeafstemninger om Gibraltar skulle tilbage til Spanien, men hver gang har det været et rungende nej til Spanien. Sidste gang var i 2002, her stemte 99 % for fortsat at have tilknytning til Storbritannien. Det er sikkert det samme i dag, hvis det skulle komme ti en afstemning. De må se at blive enige, sætte sig til forhandlingsbordet, og leve i fredelig sameksistens som gode naboer.

Der er lukket for kommentarer.