Drikkepenge

Drikkepenge er der ikke den store tradition for i Danmark. Vi giver ikke det helt vilde, når vi er ude, mens man i andre lande giver rimelige beløb. Mange tjenere i udlandet er afhængige af drikkepenge, da de har en yderst lav grundløn. Her er lidt om, hvad der er god skik i nogle af de ferielande vi besøger ofte.
I Spanien er man ikke forvænte med drikkepenge, men stuepigerne forventer en hel del, faktisk 5 euro pr. dag pr. person, men det kan de godt glemme alt om, for det vil løbe op i et ret højt beløb efter 14 dage. Jeg plejer selv at smide lidt mønter. På restauranten giver du noget, hvis du ellers er tilfreds med betjening og madens kvalitet. Taxi giver man for det meste ingenting, men jeg plejer at runde op. Spanierne er nemlig ikke alt for rundhåndede med drikkepenge, så det behøver du heller ikke at være.
I Portugal er det også stuepigerne der forventer mest, nemlig ca. 5 euro pr. uge. På restauranten ca. 10 % af regningen. Her forventer alle der yder service drikkepenge.
I Frankrig er det nogenlunde det samme. Her er det også stuepigerne der forventer at man smider et pat euro pr. nat.
Det er det samme i Italien, hvor der er lagt 20 % på restaurantregningen. På tanken giver man lidt i drikkepenge, da der ofte er betjening, og specielt, hvis der er ekstra betjening, som at få vasket vinduer.
Grækerne giver ikke selv meget i drikkepenge, men man regner med at turisterne gør det. her regner stuepigerne med 2 euro pr. dag, og tjeneren 10 % af regningen. Det er dyrt at køre i taxa, så her skal du ikke rutte med drikkepengene.
I Bulgarien er der ikke meget service, så derfor skal man heller ikke give drikkepenge. Alligevel regner stuepigen med 10 euro pr. uge, og tjeneren 10 %, hvis drikkepengene ikke er inkluderet i regningen. Hvis du skal ud at køre taxa, så skal du sørge for at få en god pris på forhånd.
I Tyrkiet er det atter stuepigen der er krævende. Hun regner med ca. 4 euro pr uge pr person. Det har jeg nu aldrig givet, og heller ikke hørt om mange der giver så meget. Tjeneren 10 %, hvilket er almindeligt i mange lande.
Cypern 5 euro pr uge til stuepigen, og 10 % til tjeneren, men du skal altså kun give drikkepenge, hvis du er tilfreds med betjeningen
I USA regner man med drikkepenge i servicebranchen, da de kan have en løn ned til 3 dollars i timen, så uden drikkepenge er de på spanden – og det er verdens rigeste land. De skulle skamme sig. Stuepigen 2 dollars om dagen. Hvis du giver tjeneren 10 % er det et tegn på, at du ikke var tilfreds, mens 15 % at det var ok. 20 % betyder glimrende, mens 25 % betyder en god oplevelse. 20 % er den gængse takst, men det har jeg nu aldrig givet. På fastfoodrestauranterne regner man ikke med drikkepenge. Taxien regner med mellem 10 og 15 %.
Thailand er det atter stuepigen der er krævende. Hun vil gerne have 40 bath pr dag. Tjeneren de sædvanlige 10 %. Når du giver drikkepenge, så giv sedler, da det anses for uforskammet at give mønter, det er dog ok at give mønter, hvis du får dem tilbage på en seddel. Overalt hvor du færdes regner man med 10 % i drikkepenge.
I Goa vil stuepigen gerne have 200 Rupee pr uge, og tjeneren 10 %. Hvis du kører taxa, så er drikkepenge indberegnet, men de vil alligevel gerne have lidt. giv kun, hvis du er tilfreds med deres kørsel – så er det ikke mange drikkepenge du kommer af med, for de kører lidt for spændende. Hvis du vil være populær, så brug dollar eller euro som drikkepenge, for så er du sikret en god service.
Hvis du af en eller anden grund, rejser til Egypten, så er det atter de normale 10 % til tjeneren. Stuepigen regner med fra 3 euro pr. person pr. uge. Drikkepenge er meget udbredt i Egypten, hvor også lokalbefolkningen giver lidt, men kun når de har fået en god betjening.
Generelt kommer du langt med 10 % i drikkepenge, og lidt småmønt til stuepigen. Jeg har aldrig overholdt det jeg har remset op her, og er nærig med drikkepenge, men giver gerne, hvis jeg har fået ekstra god betjening eller god mad. For en sej bøf og en dårlig rødvin er der intet at hente. Brug din sunde fornuft, med den kommer du langt.
God rejse.

Der er lukket for kommentarer.