Rio de Janeiro

Det var efterår, gråt, trist og regnfuldt vejr, så vi begyndte at drømme os væk til hvide sandstrande og ikke mindst varme og sol. Jeg havde set en fodboldkamp, ja det sker jo, med det brasilianske landshold, som jeg er meget begejstret for. Jeg holdt et mindre foredrag for min kone om Brasiliens fortræffeligheder og forfærdeligheder, for ikke alt er godt i dette store land, de har deres problemer. Jeg tænkte ikke videre over det, før ”den søde” kort tid efter annoncerede, at hun havde fundet en billig rejse til Rio de Janeiro. Jeg var ved at tabe både mund og næse, men ok, lad os komme afsted. Så det endte med juleferie i Rio. Ja, indrømmet, vi er ikke så meget for julen, da det er en stressende tid, hvor folk går amok i indkøb, for nu skal der hygges.

bras1

Praktiske oplysninger

Hvis du er statsborger i et EU land, behøver du ikke visum. Du kan frit opholde dig i Brasilien i 3 måneder, derefter kan du få din rejse forlænget med 3 måneder. Du skal huske at tegne en rejseforsikring/sygeforsikring. Undersøg først, hvor meget din familieforsikring dækker ellers tegn en gennem dit forsikringsselskab, det er den billigste løsning.

Du skal vaccineres mod hepatitis samt difteri og stivkrampe. Og pas på myggestik, da de små bæster kan være bærere af den frygtede denguefeber – så husk myggebalsam.

Den brasilianske valuta hedder Real og kursen er 1 real er lig med ca. 2,50 kr. Du kan veksle på et af de mange veksle kontorer, casas de cambio, hvor du får den bedste kurs. Du kan benytte kreditkort mange steder, men hav altid lidt kontanter på lager. Hold godt øje med, at du ikke bliver snydt, når du bruger dit kreditkort, – det er der efterhånden mange beretninger om.

Vis respekt og vad ikke rundt i byen i badebukser eller bikini, disse beklædningsgenstande er kun til stranden. Brasilianerne går meget op i deres påklædning.

Og så har Rio et kedeligt omdømme, det er den høje kriminalitet, mest simple tyverier, som udøves af bander, ret ofte børn. Så efterlad ikke værdigenstande ubevogtet på stranden, mens du er ude at bade i det lækre vand.

Fakta om Rio

Rio de Janeiro, som betyder januar floden, var hovedstad i Brasilien fra 1763 til 1960, hvorefter Brasilia overtog dette. Der er ca. 7 mio. indbyggere officielt, hvilket er Brasiliens næststørste by, men hurtigt voksende. Sao Paulo er den største. Rio er nok mest kendt for sine strande, Kristus figuren, Cristo Redentor, og det farvestrålende karneval i februar.

Klima

Vi er jo på den sydlige halvkugle. Og her går solen den forkerte vej rundt, men den står højt på himlen og der er knald på den. Rio har et tropisk klima, og der er dejligt varmt hele året rundt. Fra april til september finder du de laveste temperaturer, 24 – 26 grader, og de mindst regnfulde perioder. Mens det er varmere, men også mere regnfuldt i de øvrige måneder. I december havde vi temperaturer mellem 25 og 30 grader, såmænd ganske behageligt. Husk solcreme og solhat. Du kan blive noget så grusomt forbrændt, hvis du ikke smører dig godt ind, og husk en blokker til næsen og øreflipperne.

Strandene

Rio har en kystlinje på 50 km og 23 strande med flot blåt vand og hvide sandstrande. Strandene er næsten lige så gode som dem i det nordjyske, men de har altså et lidt bedre klima i Rio. De mest berømte strande er Copacabana på 4 km, og Ipanema på 3 km. De to berømte strande ligger ca. 500 meter fra hinanden, men der er alligevel forskel på dem. Det er det samme vand og sand, men mens der er gang i den på Copacabana er Ipanema lidt mere afdæmpet. På Copacabana kommer man for at vise sig frem, spille fodbold, volleyball etc. Pigernes bikinier overlader ikke ret meget til fantasien, mens der er noget mere tøj på Ipanema. Der er også prisforskelle, her er Ipanema klart den dyreste strand at købe læskedrikke eller en kokosnød på. Kokosnødder kan klart anbefales, da kokosmælken er dejligt kølende når du er ved at brænde varm. Det er i det hele taget mere fredeligt på Ipanema, og folk skal ikke vise sig frem, her er en dejlig harmoni, og her er plads til at tænke store tanker. Udsigten er dog bedre på Copacabana 😉

bras2

Om aftenen/natten skal man holde sig fra strandene, da man ellers let kan blive rullet.

Restauranter

En del restauranter bruger et herligt system, hvor man kan spise alt hvad man vil til en enhedspris, hvilket vi benyttede os af, til ejernes store fortrydelse, de var grædefærdige når vi endelig forlod restauranten, for der røg dagens overskud. Her er det ikke kun en buffet, men her spæner tjenerne/kokkene rundt mellem bordene og serverer forskellige slags kød og tilbehør. Vi prøvede kæden ”Porcão” nogle gange, og det var ganske godt, hvor man får gris fra spyd. Her fik du også udleveret et rødt kort, som betyder ”Jeg er mæt” og et grønt kort ”Gerne meget mere”, smart system. Ellers er der et hav af forskellige restauranter mere eller mindre gode. Prøv dig frem, for hvad jeg mener er præmieguf, er det ikke sikkert du kan lide. I starten da jeg begyndte at rejse, prøvede jeg en del af de anbefalede restauranter, men jeg blev for det mest dybt skuffet, så derfor prøver vi os frem, kigger også lidt efter hvilke type mennesker, der spiser, på den enkelte restaurant.

Sikkerhed

Rio er berygtet for bl.a. kriminalitet, og derfor er der et voldsomt sikkerhedsopbud i byen. Bevæbnede politisoldater er posteret på næsten alle gadehjørner, og jeg må tilføje at deres våben ikke kun er til pynt, de er ikke bange for at bruge dem.

Når man bevæger sig rundt i Rio skal man bruge sin sunde fornuft, og ikke som os tage på en hyggelig aften gåtur, vi undrede os meget over at der ikke var flere mennesker på gaden. Da vi vendte tilbage til hotellet, fik vi læst og påskrevet, at man så sandelig ikke bevæger ud på en gåtur om aftenen – OG SLET IKKE JULEAFTEN!

Hvis du vil besøge de berygtede favelas (slumkvarterer) skal du helst være med i en større gruppe, og helst ikke efter mørkets frembrud, hvis du har livet kært. Politiet har prøvet at rydde op i de kriminelle bander, men det er nu ikke lykkes dem helt. Politiet og deres eliteenheder vil gerne have kriminaliteten under kontrol inden fodbold VM 2014, men det er en vanskelig opgave. Dog er kriminaliteten for nedadgående.

Rio er en farlig by, så brug din sunde fornuft når du bevæger dig omkring, og flash ikke med dyre smykker eller ure, det er jo nærmest en invitation til grumme kriminelle.

Indkøb

Der er masser af indkøbsmuligheder. I gaderne bag Copacabana er der et væld af forskellige butikker. Der er også markeder, hvor du kan købe lidt af hvert. Om søndagen er der det berømte hippie marked på Ipanema., som tiltrækker kunsthåndværkere fra hele Brasilien. Der er rige muligheder for at købe tøj og sko til rimelige priser.

Transportmidler

Den billigste form for transport er bybusserne, men her skal du være opmærksom på at det er en oase for lommetyve, og der sker også jævnligt røverier i disse. Så derfor skal du ikke have for mange værdigenstande med dig. Du kan købe en dagsbillet, og komme på rundtur i en stor del af byen, ja du kan sågar komme med rundt to gange, hvis du ikke lige er opmærksom på, hvor du skal stå af…. Busserne er godt proppet i myldretiden.

Du kan også benytte metroen, den har dog kun to linjer, men det er en mere sikker transportform.

Den bedste transportform er nu taxa. Her er der gule taxaer, hvor du skal huske at aftale priser, ellers kan du bliver grusomt snydt. Der køres dog ofte efter taxameter. Der er også de noget dyrere radiotaxaer med aircon, hvilket er en god ting, og her køres efter en prisliste, så der er ikke så meget bøvl med dem.

Der er selvfølgelig også mulighed for billeje, men det ville jeg ikke turde vove, ikke med den trafik.

Du kan også tage til busstationen, hvor du kan købe billetter til mange destinationer eller bare for at se det skuespil der udspiller sig her, for der er virkelig gang i den.

Seværdigheder

Hvis du vil se trafikkaos, og et sandt menneske mylder, skal du tage ind til centrum. Det er faktisk ret så sjovt at iagttage dels trafikken, og det hav af mennesker der færdes her. Du skal være opmærksom på fortovenes lysregulering. Vi oplevede, da vi kom gående, at der pludselig var et rødt lys, og ud fra en bygning ræsede en stor dyr bil. Vi spurgte om årsagen, og fik at vide, at de rige er bange for overfald og kidnapninger. Når alle kontorer lukker kl. 19, bliver centrum næsten øde. Så derfor hold dig væk fra centrum lørdag og søndag.

Er du til gøgl, gadesælgere og et leben ud over det sædvanlige, skal du tage med metroen til Largo da Carioca. Her kan du købe lidt af hvert, få dine sko repareret,- og snydt og bedraget. Der er også muligheder for at lytte til musik på denne farverige plads.

Det gamle bohemekvarter, Lapa, er også et besøg værd. Nu om dage er det et velbesøgt forlystelsesområde med en masse fortovscafeer. Specielt ved Arcos da Lapa er der gang i den,- men pas på dig selv i dette område, da ikke alle er lige søde. Du kan også i dette område finde gode musiksteder, hvor du kan høre traditionelt brasiliansk samba.

Siger man Rio, så siger man også ”Cristo Redentor” (Kristus frelseren), altså den 40 meter høje Kristus som er Rios vartegn. den står på det 710 meter høje bjerg Corcovado. Den blev indviet i 1931, men man havde i mange år talt om at bygge figuren, men kom først i gang i 1922. Den blev i 2007 valgt som et af verdens syv nye underværker. Turen derud kan gå med bjergbanen fra Rua Cosme Velho, som kører gennem tropeskoven. Du kan også hyre en taxa derud til næsten samme pris. Kristus figuren er ikke noget kønt syn, men det er en af de ting, som man skal se, når man er i Rio.

Bras3

Der er mange ting at kigge på i Rio. Jeg kan nu bedst lide bare at kigge på livet. Sætte mig på en bænk, læse i en bog eller bare nyde livet omkring mig. Det får jeg altid rigelig tid til, mens min søde kone prøver et hav af sko- eller tøjforretninger.

Rig og fattig

Der er store sociale forskelle i denne farverige by, hvilket man tydeligt kan se. Korruptionen florerer tydelig her, bl.a. bestikker banderne i Favelaen politiet for at se gennem fingre med de kriminelle aktiviteter, hvor narko er en stor indtægtskilde, da det er nemme og store penge. Et andet tydeligt problem er misbrug. Narkomanerne er tydelige i bybilledet. Myndighederne, i samarbejde med politiet prøver at få dem væk fra gadebilledet, og i afvænning, men det er en hård og næsten umulig opgave. Der er mange misbrugscentre i Rio, som er velbesøgte. Mange misbrugere medfører meget kriminalitet og narkoprostituerede.

Evaluering

Der hersker ingen tvivl om at Rio er en fantastisk by med meget at byde på ,- men….., og dem er der mange af. Lidt trist at så rigt et land ikke kan tage bedre vare på sine borgere. Det er ikke så underligt at befolkningen har været ude at protestere imod, at der skal afholdes fodbold VM og OL, som jo koster rigtig mange penge. Mange mener at disse penge i stedet kunne bruges mere fornuftigt på den fattige del af befolkningen. Der kunne godt bygges bedre boliger for de mange penge, der postes i de to store prestige projekter.

Det er et sted, som vi måske kunne vende tilbage til, når der kommer mere ordnede forhold og en bedre sikkerhed, – for det er en farlig by.

Der er lukket for kommentarer.