Spansk smitsom myg

Skal du på ferie i Spanien, skal du være opmærksom på en smitsom spansk myg, som huserer på østkysten, altså i de populære ferieområder. Det stikkende bæst huserer fra Barcelona, og hele vejen ned langs kysten, men hat også spredt sig til Madrid.

Det er tigermyggen det handler om. Den kommer fra Sydøstasien, men har bredt sig også til Europa gennem de sidste 30 år. Den er endnu ikke spottet i Danmark, men den er tæt på, da den er spottet i Tyskland og Holland. Med de nuværende klimatiske forhold, kan bæstet ikke overvintre, men den kan komme på sommervisit.

Her er bæstet

Her er bæstet

Nå, men tilbage til det spanske, for ikke nok med at bæstet stikker, så kan den smitte med en tropesygdom, nemlig Chikungunyafeber. Alene i år er der rapporteret fra april til juni 25 tilfælde af sygdommen. Hvis du er blevet stukket af bæstet, og den er bærer af sygdommen, så vil du kunne få feber, hovedpine og led og muskelsmerter. Håndled og ankler er de led som oftest er angrebet. Ledsmerterne kan vare i ugevis. Der er ingen behandling mod denne sygdom, men den er ikke livstruende for sunde og raske personer. Du kan dog tage smertestillende midler, hvis du skulle være så uheldig at blive smittet.

Du kan beskytte dig mod bæsterne ved at bruge myggebalsam, og passe på med ikke at have for meget bart hud i de timer myggene er mest aktive. Det er i de sene eftermiddagstimer og om morgenen. Det kan også anbefales at sove under myggenet.

Det er det varmere klima der nu får disse bæster, og sikkert på sigt mange andre arter til at flytte længere vest og nordpå. Lidt træls, men vi må tage de forholdsregler vi kan, og ikke inviterer myggene til middag ved at smøre os ind, og dække bart hud, men det er ikke så let, hvis der er over 30 graders varme om aftenen.

Det er ikke kun i Spanien myggen florerer, men alle lande ved Middelhavskysten. Så pas på dig selv.

PS Jeg benytter en god myggebalsam købt på apoteket. Emballagen er gul med rødt låg, og den virker fint for mig, for jeg er plaget af myg. Hvis jeg er i en forsamling på 100 mennesker, og der er en myg – skal den nok finde frem til mig.

Der er lukket for kommentarer.